Saueskinn Info
Saueskinn informasjon
Under har jeg samlet informasjon som jeg mener er viktig du har lest før du skal kjøpe et saueskinn.
Mer informasjon vil komme senere.
Fra sau til skinnfell
Det er viktig for meg at skinnene fra Mesøy gård blir garvet i Norge. Derfor er alle skinnene garvet av Granberg garveri i Ølensvåg i Vindafjord kommune i Rogaland.
Det er langt å sende skinnene helt dit fra Nord-Norge, men det er det eneste garveriet igjen i Norge.
Rart å tenke på at garveri for 100 år siden var den 3. største industrien i Norge. Men det var før plasten ble oppfunnet, alle byttet ut hest med bil, og det ble enda enklere å kjøpe billig fra utlandet.
Perioden fra dyrene mine blir sendt til slakt, til skinnene er ferdig garvet og sendt tilbake til meg tar vanligvis omtrent et år.
Det er lenge å vente, men utrolig spennende når pakken med skinnene endelig kommer. Jeg vet nemlig aldri hva som kommer i retur.
På forhånd har jeg avlet på de beste dyrene og valgt ut de fineste skinnene til garving. Men det er mye som kan gå galt på veien.
Til høyre finner du oversikt over garveprosessen skinnene må igjennom før de er klare. Da skjønner du at dette kan ta litt tid.
Skinnene kan få forskjellige skader underveis, slik som rifter under flåing på slakteriet som blir reparert av garveriet. Er skinnene dårlig saltet før garving så vil det bli flekker uten ull. Skinnene kan også bli ujevnt skjært og skavet på garveriet, samt ulla kan bli filtet eller skadet.
Så alltid like spennende å se hvordan det ferdig resultatet faktisk ble.
Garveprosessen
Å garve saueskinn er en omfattende prosess. Nedenfor har jeg nevnt disse i den rekkefølge de utføres:
- saltes på slakteriet
- stemples med nummer på kjøttsiden ved mottak på garveri
- oppbløting og vask
- skjæring/skaving
- diverse våtprossesser over 10 dager
- sentrifugering
- fetting av skinn
- tørking
- nå blir skinnene lagret en periode da resten av arbeidet skal utføres senere
- fukting
- stolling (strekking)
- sliping
- maskinkarding
- trimming
- håndkarding
- bygling (fungerer som en glattetang)
- evt. klipping av ull
- tromling
- sorteres etter nummer og pakkes for retur
Slik måles saueskinnene
Jeg måler saueskinnene på kjøttsiden. Lengde måles fra nederst ved halen til øverst av nakken. Bredde er bredeste stykket over magen.
Den faktiske lengden og bredden av skinnfellen bestemmes av lengden på ulla. Er ulla f.eks 20 cm må det legges til 40 cm på oppgitt mål.